- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Referendum în București
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat miercuri că vor avea loc discuții între reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea referendumului local din Capitală, stabilit pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Acestea au rolul de a clarifica aspectele tehnice și juridice, în contextul dificultăților semnalate anterior.*
Toni Greblă a precizat că organizarea referendumului pe tema alocării fondurilor între Primăria Generală a Capitalei (PMB) și primăriile de sector, a eliberării autorizațiilor de construire și a combaterii consumului de droguri în școli ridică probleme de implementare, având în vedere că Legea referendumului, modificată pentru a permite desfășurarea simultană cu alegerile, va intra în vigoare abia vineri, la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.
„Atrag atenția asupra dificultăților organizatorice și juridice privind organizarea referendumului la data de 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale,” a declarat Greblă. Conform acestuia, Legea 3/2000, care a fost invocată inițial pentru convocarea referendumului, nu permite organizarea simultană a acestuia cu scrutinul prezidențial în aceleași secții de votare. Ca urmare, a fost necesară modificarea legii pentru a asigura cadrul legal necesar, dar noua lege nu intră încă în vigoare.
De asemenea, Greblă a semnalat o neconcordanță între legislația celor două tipuri de scrutin: alegerile prezidențiale permit votul între orele 7:00 și 21:00, în timp ce referendumul prevede intervalul 7:00 – 23:00, ceea ce poate crea confuzie și dificultăți de gestionare în secțiile de votare.
O altă provocare este cererea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, adresată Tribunalului Municipiului București, de a desemna un președinte pentru Biroul Electoral al Municipiului București, cu rolul de a coordona și centraliza rezultatele referendumului. „Legea pentru alegerea președintelui României nu prevede organizarea unui astfel de birou,” a subliniat Greblă.
În plus, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu a adoptat încă hotărârile necesare privind calendarul acțiunilor pentru referendum și bugetul de venituri și cheltuieli aferent acestei activități, deși acestea ar fi fost esențiale pentru o organizare corespunzătoare.
Referendumul, aprobat de CGMB la 21 octombrie, va conține trei întrebări, dintre care primele două propuse de primarul Nicușor Dan și ultima adăugată la inițiativa PSD. Bucureștenii vor primi trei buletine de vot distincte, corespunzătoare fiecărei întrebări.
În ciuda dificultăților și întârzierilor legislative, AEP se pregătește să colaboreze cu instituțiile implicate, inclusiv Primăria Capitalei, primăriile de sector, STS, INS și Ministerul de Interne, pentru a asigura desfășurarea referendumului.